Presentationsakademin | Utan manus, ingen presentation
22137
post-template-default,single,single-post,postid-22137,single-format-standard,qode-social-login-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.1,menu-animation-underline-bottom,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Utan manus, ingen presentation

Tänk dig en film med bra skådespelare och proffsig fotograf. Den faller platt om manuset är dåligt. Däremot kan en film med halvrisiga skådespelare och skakig filmning bli en otrolig film om manuset är lysande. Du fattar, eller hur?

Börja med att skriva ner ditt budskap utan att tänka på vilka presentationsbilder du ska visa. Skriv i löpande text eller några stödord på ett papper eller på post-it-lappar. Eller gör en tankekarta (mindmap). Tänk på vad du skulle berätta om ditt projekt/din produkt/din tjänst om du satt på en middag och småpratade med din bordsgranne. Det brukar lösa knuten med hur du formulerar dig utan fackuttryck och vad du lyfter fram som det viktigaste. Fundera på hur du ska få din publik att börja lyssna på dig och hur de ska fortsätta med det tills din presentation är slut Hitta ditt eget sätt att skriva manus som du trivs med. Huvudsaken är att du inte hoppar över det. Här är några förslag.

  • Skriv i löpande text i till exempel Word. Då har du din dokumentation klar som i ett trollslag också, fiffigt, va?
  • Skriv presentationens olika delar som rubriker eller stödord på post-it-lappar som du kan flytta omkring fritt.
  • Gör en mindmap (tankekarta) över din presentation. Det finns program för både dator och surfplattor som gör tankekartan lätt och rolig att redigera. Googla på ”mindmap”.