Presentationsakademin | Minns du i bilder eller i ord?
22597
post-template-default,single,single-post,postid-22597,single-format-standard,qode-social-login-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.1,menu-animation-underline-bottom,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Minns du i bilder eller i ord?

För några veckor sen höll jag en föreläsning/workshop om presentationer för en myndighet. Jag använde en av övningarna som finns i min onlinekurs (https://presentationsakademin.teachable.com/). Deltagarna skrattade igenkännande när jag bad dem tänka på något de har varit med om. Något innerligt och härligt, kanske. Eller läskigt. Eller bara knasigt och annorlunda. Tänk efter en god stund så att ni verkligen frammanar ett minne.
Sen frågade jag: Vad ser ni i era tankar? En massa text som beskriver minnet? Skulle inte tro det. Ni ser bilder, eller hur?

Ord är vår minst effektiva form för kommunikation. Ord är bara yttranden som representerar känslor, tankar och upplevelser. Jag undrar varför så många tar omvägen via ord och fyller sina presentationsbilder med text, när vi minns i bilder? Hur har det blivit så?

Om du är en sån som gillar statistik kan jag berätta att det har gjorts tester som visade att testpersonernas hjärnor processade bilder 60 000 gånger snabbare än ord.

Ca 90% av informationen våra hjärnor tar emot är visuell. I försök har det visat sig att testpersonerna mindes information som presenterades tillsammans med bilder sex gånger lättare än information som presenterades bara i textform.

Har du förresten tänkt på en sak? Det heter presentations-BILDER, inte presentations-TEXTER.

 

Photo by Marks of Mana on Unsplash